İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Siz en son neye imrendiniz?

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

“Beğenilen bir kişi veya şeye benzemeyi istemek, gıpta etmek…”
TDK sözlüğünde “İmrenmek” sözcüğünün karşısında bu açıklama yer alıyor.
İmrendiğimiz şeyler kendimizle ilgili en güzel ipuçlarıdır dışarıya esasen. En son neye imrendiğimi kendime sorduğumda ilk aklıma gelen şey oldukça garipti. Geçen gün gündüz kuşağında izleyecek bir şey bulamayınca bir spor programını açmıştım televizyonda. Programdaki konuğun yıllardır radyoda spor programı yaptığını altta onunla ilgili verilen bilgilendirme yazısından öğrenmiş oldum. Benim imrendiğim nokta onun spor yorumculuğu ya da radyoculuğu olmadı. İmrendiğim nokta işiyle ilgili son derece birikimli olması ve bu birikimi muazzam biçimde sunmasıydı. Bunu her bir cümlesinden, rahatlığından, ses tonundan ve beden dilinden rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. O saatten sonra benim gibi sporla çok da aman aman ilgisi olmayan bir insanı bile kendisini dinlettirmeyi başarabildiğini gördüğünüzde imreniyorsunuz. Sporun sosyolojiyle olan ilişkisinden girip spor-politika ve spor-ekonomi ilişkilerine kadar her konuya değindi hemen hemen. O noktadan sonra kendinizde şunu sorgulamaya başlıyorsunuz…
-Benim en iyi bildiğim iş ne? En iyi bildiğim iş ile ilgili saatlerce bir şeyler anlatacak veya sayfalarca yazacak bir birikimim var mı?
-En iyi bildiğim işi, bu işle hiç ilgisi olmayan insanları bile dinletecek kadar güzel ve akıcı anlatabilir miyim?
Bunu başarabilen insanlara imreniyorum. Bazen çok spesifik, belki hayatım boyunca hiç faydası olmayacak bir konuyu çok düzgün kelimeler ve tatlı bir eda ile anlatan insanlara hep imrendim, imrenmeye de devam edeceğim.
İmrenilecek şeyler çoğu zaman hayatın içerisinde böyle sıradan durumların içerisinden çıkıyor -en azından benim için-. Bu bazen spor programındaki bir konuk, bazen marketteki bir reyon görevlisi bazen de köşesinde ölümü bekleyen bir ihtiyar olabilir. Herkesin muhakkak anlatacağı şeyler var bu hayatta ama çok az insan anlatacağı şey hakkında enine boyuna bir fikre sahip. Ve yine çok az insan sahip olduklarını doğru şekilde sunma konusunda bir beceriye sahip.
İmrenmenin en güzel yanı, insana olmak istediği şey konusunda somut bir veri sunması oluyor. Bu bakımdan bu yazıda “imrenmek” konusu üzerinde durdum. Yazıyı daha anlamlı ve daha interaktif hale getirmek için soruyla bitirmek istiyorum.
Siz en son neye imrendiniz?

Hanifi Aktaş

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir